TILLBAKABLICK

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det fanns en tid då människor döda, både sig själva varann och sin föda.
Man visste inget om kärlekens krafter, att den skapar, läker och förenar makter.

Av jordens resurser sög man ut allt, kallade det utveckling och räknade kallt. Sen kom en generation till som ville leva, då fanns inget kvar till Adam och Eva.

Klockan klämtade nu var den slagen, man började ana den yttersta dagen.
Så var epoken för de glupska över, som tog död på sig själva med sina klöver.

Av jordens ädla frukter och övrig föda, fanns inget kvar bara jord som blöda.
De människor som levde dessa dagar, levde bara efter sina egna lagar.

Betraktelse
Jag är osynlig där jag går, gammal, trött och sliten – liten,
ingen märker mig där jag snubblar fram – lite väderbiten.

Alla har bråttom, stirrar i ett skal av elektronik där de går,
de lever i en bubbla och lämnar inte efter sig några spår.

Feminismen tar död på könsrollerna och alla känslor dör,
existensen får en fadd karaktär som vilseför oss i det vi gör.
Tron på människan som bra förvaltare av Jorden tonar bort,
maktmissbruk, korruption, förtryck och våld gör livet kort.

Att kvinnor allt mer tar steget in i mansroller är troligt,
något som får hela samhällsstrukturen att leva oroligt.
Är könsroller bara en social konstruktion frågar sig några,
nej det är ett levande begrepp, är svaret på denna fråga.

Att leva ett gott liv betyder inte att man måste ha allt,
det gäller bara att acceptera sig själv i sin egen gestalt.
Se med blida ögon men skydda sig mot antagonister,
låta barnet i sig växa och akta sig för opportunister.

1 svar på TILLBAKABLICK

 1. Bo Hellgren skriver:

  Dikten passar väl in i det klimathot som så många förnekar och där tobaksbrukets skadeverkningar är en del. Bl.a därför att regnskogarna skövlas för att odla tobak.

  GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR !
  HELA MÄNSKLIGHETEN BEHÖVER TÄNKA OM !
  Jag var med om att bilda VISIR-VI Som Inte Röker på 1973 när alla miljöer var förgiftade av tobaksröken.

  Det var då “kriget” mellan rökare/snusare uppstod och så förs debatten än i dag på ett sätt så att tobaksindustrin går fri från ansvar. Vi i VISIR insåg mycket snart att det var rökare/snusare som är det första och största offren för tobaksbrukets skadeverkningar och att de p.g.a. nikotinberoendet förvarar sina plågoandar.

  Därför behöver nu alla tänka om när det gäller tobakens alla skadeverkningar.

  Det handlar inte om tolerans visavi rökare/snusare och vi andra. Möjligen handlar det om ett relationsproblem mellan de som har drabbats av nikotinberoende och de som lyckats undgå att bli nikotinberoende. Däremot handlar det handlar om en smutsig miljö- och hälso- destruktiv affärsverksamhet. Att Rökare/snusare som har haft oturen att fastna i nikotinberoende p.g.a. detta försvarar tobaksindustrin är djupt tragiskt. Nikotinberoendet har tagit ifrån han/henne den egen vilja och det egna förnuft.

  Tobaksindustrins hela affärsidé är att lura barn och ungdom in i nikotinberoende för att på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder. Redan på 1970-talet framlades i riksdagen det 25-åriga åtgärdsprogrammet som syftade till att ge alla barn födda 1975 och senare rätten till rökfri uppväxtmiljö. Tyvärr hade den tidens politiker inte modet att genomföra åtgärdsprogrammet fram till år 2000. Vad det däremot resulterade i var att svensk tobaksindustri insåg att deras geniala affärsidé var hotad. De agerade därför för att ge sken av att värna om rökfri miljö, genom att sälja sin röktobak till utlandet och istället helt inrikta sig på snus. På så sätt kunde den geniala affärsidén för att skaffa sig livslångt trogna kunder upprätthållas. Det är detta vi nu på 2010-talet ser i form av en osmaklig, aggressiv marknadsföring för snus som rökavvänjningsmedel. Snus innebär ungefär samma nikotinberoende som röktobak. Tobaksindustrin använder sig av rena lögner. Motmedlet mot detta är Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 tobaksfritt2025.se som i grunden har samma syfte som 1970-talets 25-åriga åtgärdsprogram.

  All affärsverksamhet bygger vinstmaximering. När detta synsätt förutsätter evig ekonomisk tillväxt på bekostnad av att jordens naturresurser utarmas då skapas det klimathot som nu ligger över oss. Människan kan aldrig ändra på ekologins lagar, utan måste anpassa sig till dess begränsningar. Tobakens skadeverkningar är också en del av orsakerna till det överhängande miljöhotet som är på väg att helt förstöra livsbetingelserna på planeten Tellus. Bl.a. skövlas regnskogarna för att odla tobak. 15-åriga Greta Thunberg började sin skolstrejk med krav att politikerna ska vidta nödvändiga åtgärder aug. 2018 före valdagen 9 sept. Nu har den protestaktionen resulterat i att ungdomar runt om i Sverige och också i andra länder ovillkorligt kräver av vuxenvärlden att radikala åtgärder vidtas. Ungdomarna inser att det är deras framtid det handlar och att det är de som kommer att drabbas oavsett om de som vuxna blir rika eller fattiga, mäktiga eller maktlösa. Mot den bakgrunden är det självklart att tobaksindustrin och dess destruktiva affärsverksamhet inte har något som helst existensberättiga varken i Sverige eller i några andra länder på det här jordklotet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.